• Mathias Olsen

Dukkemaking - Dagros blir til!


Dette er Dagros. Hun er en astronaut, og i Anima Mundi figurteaterkompani sin kommende forestilling har hun bygget sin egen rakett for å dra ut i verdensrommet og smake på melk fra melkeveien.


Dette er et lite blikk på hvordan en plastbolle, en skumgummimadrass og litt stoff ble til en ku med galaktiske ambisjoner!


1. Fra idé til virkelighet

En stor (og veldig selvfølgelig) forskjell mellom skuespillere og figurer er at en figur kan være absolutt hva som helst. Det finnes ikke en kropp man må ta hensyn til når man forme karakterens utsende. Derfor er det lett å skape en tydelig visuell personlighet for figuren - men hva slags personlighet er det?


For Dagros begynte det med idéen om en ku i verdensrommet. Første steg i utviklingen er å tegne litt for å finne ut hvordan vi vil at hun skal se ut. Disse to tegningene var de vi likte best. Vi bestemte oss for ha juret på utsiden av romdrakten og lage en hjelm som ligner på en gullfiskbolle.2. Klipp klipp Klipp

Med en skarp kniv kutter jeg ut hodeformen av en skummadrass. Ørene er tynne biter med madrass som jeg senere limer fast til hodet.


Når formen begynner å bli tydeligere starter finpussingen med saks. På bildet kan man se at øyehulen og innhukket der jeg skal skjære opp munnen begynner å bli tydlige.


Viktig å sjekke at Dagros får plass i plast-bollen underveis!

3. Farge og lim

Jeg har sagt meg fornøgd med klippingen.

Munnen er åpnet opp, og jeg har kuttet plass til hånden min.


Skumgummien er farget med pulverisert pastellkritt på en fuktig svamp. Denne måten å farge skumgummien på gjør at den forblir myk og tøyelig, isteden for å stivne i kantene eller sprekke med tiden.


Ørene farges og limes på. Det samme gjør håret, øynene og hornene vi valgte å gi henne. Øynene og hornene er laget av en type bandasje/plaster som kun klistrer seg til seg selv. Dette er formet og malt før det blir limt på plass litt inni figuren.4. Kropp er topp!

Når hodet er ferdig er det kroppen sin tur. kroppens form tegner jeg opp og klipper ut av et stoff jeg har brettet dobbelt.


Kroppen fylles, sys igjen og festes til hodet med noen sting forsterket med kontaktlim. Jur og armer går igjennom samme prosess og sys fast til kroppen.


5. Lys og detaljer!

Til slutt lager jeg Dagros sine klover med sort gaffatape. På ryggen fester jeg en melkekartong som jet-pack. Beltet er laget av hvit og sort gaffatape.


Inni hjelmen festes en liten batteridrevet lys-lenke med limpistol. bunnen av hjelmen får også litt gull-gavebånd rundt kanten.


Nå er Dagros klar for oppskytning .. hun mangler bare noen øyelokk... !


Vil du vite mer se mer av Dagros og vite mer om oss i Anima Mundi?

Besøk den nye siden vår!

1 kommentar
  • Gray Instagram Ikon

© 2019 MATHIAS OLSEN

Logo, Mathias Olsen, Skuespill, Illustrasjon, Improvisasjon, Teater, figurteater, faglærer, dramaturgi